Srpsko jevrejsko pevačko društvo Hor Braća Baruh

« Back to main page

Najstariji jevrejski mjuzikl baziran na prici o Josefu

15540961_10154767931365891_6849454833652602093_o

Las Coplas de Yosef Ha-Tzadik

Novi Sad, utorak, 27. decembar 2016, Sinagoga, 19.30 sati

Učestvuju:
Orkestar Šira utfila
Hor “Braća Baruh”
Narator: Vanja Ejdus
Jakov: Aljoša Vučković

Kompozitori: Stefan Sablić, Nenad V. Khan, Aleksandar Simić
dramatizacija i režija: Stefan Sablić

img_1849 img_1898 img_2007

 

 

 

 

 

 

Pogledajte video na:

https://www.youtube.com/watch?v=43P5PAIjhoM

Ideja za ponovnu inscenaciju ovog dela nastala je iz želje da se oživi muzika biblijske poeme “Las Coplas de Yosef Ha-Tsadik” koju je na Ladinu napisao Abraham Toledo u 17. veku u Istanbulu. Ovo je najstariji poznati jevrejski mjuzikl i verovatno prvi ikada napisan.
Baziran na vođstvu tipa “Judio de la korte” (jevrejski predstavnik na kraljevskom dvoru), sefardski Judaizam je odavno izdvojio prototip Josefa kao biblijskog junaka najrelevantnijeg za sefardsko iskustvo stvarnosti.
Toledovo osavremenjivanje biblijske drame, iako puno namernih anahronizama, je duboko ukorenjeno u u biblijskoj priči o Josefu. Istovremeno u kombinaciji sa sofisticiranom muzičkom tradicijom osmanske muzike, ovo delo jedno je od najprefinjenijih nastavaka visoke sefardske kulture u Osmanskom svetu.
Nažalost, originalne melodije – sa par izuzetaka predano zabeleženih melodija – su izgubljene kao muzički totalitet. Jedino što se sačuvalo su makamske (makam = modus tj. skala), napomene koje se naznačavaju vrstu muzičke forme i ritma u kojima su pojedini delovi ove poeme izvorno bili izvođeni. Ovaj projekat predstavlja pokušaj da se oživi ovaj stari mjuzikl, prateći ova muzička uputstva i popunjavajući delove koji nedostaju sa drugim sefardskim muzičkim izvorima, čija kulturna sinteza sa drugim tradicijama Balkana i Mediterana predstavlja jednu od najbogatijih jevrejskih muzičkih tradicija.

Shira u’tfila (Pesma i molitva) Shira U’tfila se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka. Inspiraciju za svoju muziku pronalazi u bogatstvu balkanske, jevrejsko-španske, otomansko-turske i arapske muzičke tradicije. Grupa strastveno kombinuje tradicionalnu muziku i posvećenost njenom očuvanju sa talentom za fjužn i improvizaciju. Bend kreira jedinstven zvuk kroz moderan pristup istorijskom nasleđu.