Srpsko jevrejsko pevačko društvo Hor Braća Baruh

« Back to main page

III nagrada na 38. Internacionalnom horskom takmičenju duhovne muzike u Hajnovci (Poljska)

IMG-22b6eece9b82862e845f8263cd396377-V-02

 

Hor Braća Baruh, rukovođen dirigentom Stefanom Zekićem, nedavno se vratio sa prestižnog horskog festivala duhovne muzike u Hajnovci (Hajnowka, Poljska) i to sa osvojenom III nagradom u svojoj, petoj kategoriji mešovitih horova.

Hajnovka je mali gradić u Poljskoj koji svake godine u periodu od 6. do 11. maja, tokom horskog takmičenja Međunarodni dani Hajnovke, festival crkvene muzike, gosti preko trideset horova iz provoslavnih zemalja širom Evrope. Ove godine je takmičenju pristupilo dvadesetosam prijavljenih horova, ponajviše iz Poljske, Belorusije, Rusije, Ukrajine, Litvanije, ali i horovi pojedinci koji su došli kao jedini predstavnici svojih država: hor iz Berlina, Helsinkija, Rumunije, Makedonije, Kotora i Beograda. Svaki hor takmičio se u jednoj od pet kategorija – kateogorija seoski parohijski horovi, gradski parohijski horovi, dečiji i omladinski ansambli, akademski, te mešoviti horovi – i predstavio se sa ukupno pet kompozicija. Tokom tri dana takmičarskog programa, koji se održavao u pravoslavnoj crkvi Svete Trojice u Hajnovci, publika i žiri mogli su da čuju bogat i raznovrsan repertoar duhovne, odnosno, crkvene muzike kako lokalnih i poznatijih, tako i stranih, te manje poznatih kompozitora. S tim u vezi, hor Braća Baruh predstavio se trećeg i poslednjeg takmičarskog dana festivala, nastupivši sa repertoarom na kojem su bila tri dela domaćih autora, Tjelo Hristovo Miodraga Govedarice, Heruvimska pesma i Njest svjat Stevana Stojanovića Mokranjca, te sa dva dela stranih kompozitora, Sergeja Rahmanjinova, Bogorodice djevo, i Petra Čajkovskog, Svjati Bože.

edfRezultati takmičenja usledili su 11. maja, poslednjeg dana festivala, kada su svi članovi uvaženog žirija uručili sedamnaest nagrada, uključujući i veliko Grand pri priznanje festivala, koje je dodeljeno horu Kijevske duhovne akademije iz Ukrajine. Pod dirigentskom palicom Stefana Zekića, hor Braća Baruh uspešno se pokazao i uprkos velikoj i jakoj konkurenciji, zasluženo osvojio III nagradu.

Pored takmičarskog dela, hor Braća Baruh je tokom ove turneje imao još dva značajna koncerta u Poljskoj. Prvog dana boravka u Hajnovci, hor se po prvi put predstavio publici i domaćinima, upriličivši koncert u lokalnoj sali Kulturnog centra. Na tom koncertu horisti su izveli pet takmičarskih kompozicija, kao i standardni repertoar hora, kojeg, između ostalog, čine afričke pesme i jevrejski program. Reakcija publike bila je i više nego pozitivna, ona nije ostala ravnodušna, te je kliktala, evocirala i tražila više od jednog bisa. Srdačno gostoprimstvo i još pozitivnih kritika, članovi hora i dirigent, zadobili su u Krakovu, gde je hor održao svoj treći i zaključni jednočasovni koncert na turneji.

Nakon nekoliko meseci vrednih priprema za takmičenje i sedam dana turneje, u okviru koje su Baruhovci imali tri velika koncerta i svakodnevne, višečasovne probe, dirigent i članovi hora vratili su se u Beograd puni impresija i utisaka, ponosni i srećni zbog prijateljstva i uspeha koji su postigli.

 

Reportažu sa turneje i takmičenja napisala Milica Marković.